Stirile sãptãmânii: 23 mai 2000

Femei ajutate cu programe de alfabetizare in Togo
230 de noi biserici din India "aproape si-au umplut capacitatea," declara purtatorul de cuvant Maranatha
Paginile pe Internet ale Bisericii adventiste transmit zilnic Devotionalul On-Line

Femei ajutate cu programe de alfabetizare in Togo

Lome, Togo...[ANN]  O echipa de profesori ce lucreaza in Togo raporteaza un progres alfabetizarea populatiei rurale, cu o concentrare speciala asupra femeilor. In doua sate, Amadahoe si Yokoe, 104 cursanti au absolvit programul - 88 de femei si 16 barbati.

"Sunt convinsa ca acesta este un mijloc minunat de a ajuta femeile si de a le deschide o noua lume," spune conducatoarea proiectului Ellen Mayr, director cu Lucrarea pentru Femei al Bisericii Adventiste din aceasta zona. "In aceste cursuri elevii au oportunitatea de a invata cum sa citeasca si sa scrie, dar de asemenea primesc si cursuri de sanatate, igiena si nutritie. Acestia ne arata aprecierea pentru ceea ce facem pentru ei si noi simtim ca avem prieteni printre oamenii din aceste sate."

Proiectul, finantat si sponsorizat de departamentul Lucrarii pentru Femei al Sediului Mondial al Bisericii Adventiste din Silver Spring, Maryland, SUA, face parte dintr-un numar de proiecte similare destinate in special sa ajute femeile pentru ca acestea sa poata contribui la dezvoltarea tarilor lor, declara Ardis Stenbakken, directorul departamentului.

"Ajutand femeile cu aptitudini asa de importante cum sunt cititul si scrisul, cu adevarat le ajutam in cresterea oportunitatilor si in implinirea personala," spune Stenbakken.

Un numar de sotii ale sefilor din sate urmeaza cursurile programului, raporteaza Mayr si in particular una dintre ele a fost incantata ca este acum in stare sa-si ajute proprii copii la temele pentru acasa.

"O alta doamna ne-a spus ca atunci cand era copil a vrut sa mearga la scoala, dar tatal sau a refuzat," spune Mayr. "Cand s-a casatorit, a vrut sa urmeze programul de alfabetizare, dar sotul sau a refuzat pentru ca profesorul era barbat. Acum, dupa multi ani, a auzit de existenta acestui program si ca profesorii sunt femei si sotul sau a acceptat sa urmeze cursul. Ea a invatat foarte repede. Ea este foarte fericita acum ca si-a putut realiza dorinta inimii ei - sa invete sa citeasca si sa scrie."

Programe similare se dezvolta sub auspiciile Bisericii Adventiste in tari ca India, Cambodgia, Papua Noua Guinee si Sudan.
[Jonathan Gallagher].

230 de noi biserici din India "aproape si-au umplut capacitatea," declara purtatorul de cuvant Maranatha

Roorkee, India...[ANN]  Un proiect de constructii de biserici pe scara larga in India a descoperit o "foame reala pentru Crestinism" in tara, declara Kyle Fiess, director marketing al organizatiei Bisericii Adventiste Maranatha Volunteers International. Proiectul deja a realizat facilitati de inchinare pentru mai mult de 60.000 de oameni in ultimii trei ani in statele Indiene, incluzand Punjab, Haryana, West Bengal si Rayasthan.

"Am fost surprinsi de cat de repede au raspuns oamenii prezentei unei Biserici Adventiste in zona," spune Fiess. "Cladirile Maranatha s-au umplut rapid ceea ce inseamna ca trebuie sa reproiectam bisericile pe care le construim."

Proiectul Maranatha, dezvoltat in cooperare cu liderii Bisericii Adventiste din India si Misiunea Globala, doreste ca cel putin 500 de noi biserici sa fie construite in tara.

Biserica Adventista activeaza in India de la inceputul secolului XX, dar pana acum trei ani avea numai in jur de 250.000 membrii in intreaga tara. Rata de crestere s-a accelerat, spune Fiess, care noteaza ca in 1997 in jur de 14.000 de persoane au fost botezate si acest numar a crescut in 1999 la 65.000.

Fiess citeaza o serie de factori ce au putut contribui acestui raspuns puternic al Crestinilor Adventisti din India, printre care "viziunea dezvoltarii" pe care o au conducatorii Bisericii din India si lucrarea a peste 200 de pionieri ai Misiunii Globale Adventiste, multi sub varsta de 25 de ani.

Fiess de asemenea a punctat similaritatea dintre stilul de viata Adventist - cu accentul sau pe vegetarianism si chestiunile de sanatate - si unele aspecte ale Hindismului, religia predominanta in India. Pe de alta parte, Fiess noteaza ca invatatura crestina a vietii vesnice ofera o speranta care este in contrast cu credinta Hindusa in cicluri repetate de reincarnare.

Maranatha Volunteers International, o organizatie non-profit din Sacramento, California, are doua scopuri principale si complementare, spune Fiess. "Lucram pentru a realiza urgent cladirile de care are nevoie Biserica Adventista de Ziua a Saptea din toata lumea si in acelasi timp oferim oportunitati pentru voluntariat."

Maranatha este de parere ca voluntatiatul actual ajuta la intarirea Bisericii Adventiste din America de Nord. [Bettina Krause]

Paginile din Internet ale Bisericii Adventiste transmit zilnic Devotionalul On-Line

Silver Spring, Maryland...[ANN]  Departamentul pentru Comunicatii al Bisericii Adventiste, in cooperare cu Review and Herald Publishing Association, a lansat un proiect pentru a realiza un devotional zilnic, scris de autori Adventisti favoriti, disponibil vizitatorilor pe Internet si celor ce subscriu pentru a-l primi. "Un devotional diferit in fiecare zi, poate fi citit vazitand www.adventist.org," spune Jonh Beckett, director asistent al Departamentului de Comunicatii al Bisericii si webmaster al site-ului Bisericii.

"Aceasta va da oamenilor posibilitatea sa vada diferite carti devotionale si sa decida care dintre ele este cea mai buna pentru ei. Devotionalul va putea fi citit si de un mare numar de non-Adventisti care viziteaza site-ul nostru." Beckett spune ca vizitatorii web site-ului pot sa subscrie unei liste si zilnic vor primi devotionalul in e-mail-ul lor. Cateva titluri includ Christ Triumphant, devotional pentru adulti; God Who?, o publicatie pentru tineri; Surprise Me!, devotional pentru adolescenti; Mike's World, pentru juniori si Faith That Works, destinat inchinarii de dimineata.[ Bettina Krause]


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.