Stirile sãptãmânii: 25 iulie 2000

Cresterea Adventista necesita construirea de noi biserici
Pietele distruse din Timorul de Est sunt reconstruite


 


Cresterea Adventista necesita construirea de noi biserici

Washington, DC, USA...[Bettina Krause/ANN]  Cresterea fara precedent a Bisericii Adventiste din lumea intreaga determina necesitatea construirii de noi biserici, spune pastorul Michael Ryan, director al initiativei Misiunea Globala a bisericii.

Citand statistici recente, Ryan spune ca "aceasta crestere se manifesta in toata lumea, inclusiv in multe zonele economice ale lumii incercate din punct de vedere economic."

Potrivit unui raport prezentat pe 30 iunie la Sesiunea Mondiala Adventista din Toronto, Canada, numai in 1999, 1.090.848 de oameni au devenit membrii ai Bisericii Adventiste. In medie, cineva se alatura Bisericii Adventiste la fiecare 28,91 secunde si la fiecare 4,73 ore se formeaza o noua congregatie Adventista.

"Este bine ca avem o astfel de problema - in sensul ca tot mai multi oameni aud vestea buna despre Isus si se alatura familiei Bisericii Adventiste," spune Ryan. "Avem responsabilitatea sa-i ajutam pe acesti oameni in credinta si multi dintre ei sunt saraci si nu pot sa finanteze un loc in care sa se inchine."

O prezenta tangibila a bisericii - printr-o cladire a bisericii sau o scoala - este esentiala pentru ca o congregatie sa fie mentinuta si sa creasca, spune Kyle Fiess, purtator de cuvant pentru Maranatha Volunteers International, o organizatie Adventista ce lucreaza cu Misiunea Globala la constructia de biserici, scoli, orfelinate, clinici si spitale in lumea intreaga.

"Puterea nu sta in cladirea in sine," spune Fiess, "dar acest lucru da credibilitate Bisericii Adventiste intr-o zona unde aceasta poate nu este bine cunoscuta." In Guatemala, in 1993, Maranatha a construit 50 de noi biserici si trei scoli. "Recent ne-am interesat despres statutul acestor biserici si ni s-a spus ca sunt pline la capacitate. Am primit cereri pentru alte 100 de biserici doar intr-o singura conferinta din Guatemala."

Fiess spune ca aceasta cerere pentru constructii de biserici este incredibila. La Sesiunea Mondiala de la inceputul acestei luni, Maranatha s-a intalnit cu liderii Adventisti din lumea intreaga si a primit cereri de constructii de biserici in mai mult de 30 de tari, incluzand Albania, Papua Noua Guinee, Kosovo,  Barbados, Bequia, Mongolia, Bosnia si Herzegovina, Republica Dominicana, El Salvador, Ethiopia, Sumatra, Granada, India, Philippine si Guatemala.

Ray spune ca proiectul "Acoperisuri pentru Africa" se adreseaza cererilor urgente pentru constructia de biserici. Fondat in mare parte de Adventistii din America de Nord, proiectul combina suportul extern cu participarea locala. Adventistii locali pun la dispozitie forta de munca si materialele pentru fundatii si pereti, in timp ce banii donati prin Misiunea Globala asigura acoperisurile. In ultimii ani, acest proiect a construit mai mult de 5.500 de noi biserici si scoli pentru 28 de tari din Africa, cu locuri pentru mai mult de 2.000.000 de noi credinciosi Adventisti.

Pietele distruse din Timorul de Est sunt reconstruite

Jakarta, Indonezia...[Beth Michaels/ANN]  In colaborare cu Natiunile Unite si autoritatile locale din Timorul de Est, Agentia Adventista pentru Dezvoltare si Ajutor (ADRA) ajuta la reabilitarea pietelor din Timorul de Est distruse in timpul revolutiei militare din septembrie 1999, ce a afectat cea mai mare parte a capitalei tari, orasul Dili.

ADRA lucreaza cu UN Transitional Administration in East Timor (UNTAET) si cu lideri locali pentru a reabilita doua zone de piata din Becora si Comoro. Proiectul de trei luni inseamna reconstruirea a 2.700 mp de piete acoperite. Fondurile pentru acest proiect sunt donate de Agentia pentru Cooperare Internationala Japoneza (ACIJ).

Proiectul de reabilitare, ce a inceput la sfarsitul lui iunie, are in vedre toate pietele si 70% din toate cladirile si infrastructura din Dili, afectate in septembrie anul trecut.

"90% din vanzatori erau odata Indonezieni, dar toti au plecat," spune Marlon Butler, asistent ADRA in programul pentru Timorul de Est. "Acum, Timorul de Est este confruntat cu schimbari majore, cum ar fi o extrem de inalta rata a somajului si lipsa oamenilor instruiti pentru functii de conducere si management."

Proiectul de reabilitare a pietelor a atras interesul international al mediei pentru ADRA, ca si vizita Ambasadorului Japoniei in Indonezia, Koji Tsuruoka.

"Ambasadorul Tsuruoka a comentat ca este foarte impresionat de acest proiect si a apreciat importanta cooperarii cu organizatii non-guvernamentale cum este ADRA," spune Stephano Tsukamoto, director ADRA Japonia si persoana ce conduce operatiunile ADRA in Timorul de Est. "Acesta a incurajat administratia UNTAET si ADRA sa lucreze impreuna pentru a reconstrui rapid pietele, ceea ce el considera ca este o mare prioritate."
 
ADRA a acordat ajutor refugiatilor din Timorul de Est incepand din septembrie 1999.


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.