Stirile sãptãmânii: 26 ianuarie 1999
Atacurile asupra Adventistilor si a altor Biserici Crestine continua
Campania Adventista de control asupra tutunului recomanda actiunea de a combate"Epidemia globala a dependentei de nicotina"
Sao Tome si Principe: Presedintele elogiaza Biserica Adventista
Un expert in sanatate al Bisericii avertizeaza asupra pericolului "Mediciniei Mistice"
Website-ul Informatii Biblice se dezvolta



Atacurile asupra Adventistilor si a altor Biserici Crestine continua

Gujurat, India...[ANN]  Dupa valul de violenta inceput pe 25 decembrie, atacurile extremistilor Hindu asupra crestinilor continua in regiunea Gujurat din India.

Australianul Graham Stewart Staines din Biserica Baptista si cei doi copii ai sai au fost atacati si ucisi pe 23 ianuarie, in statul Orissa in timp ce dormeau in masina lor. Vehiculul a fost incendiat si cei care i-ar fi putut salva au fost batuti, potrivit unui raport de presa.

Douazeci si doua de biserici au fost arse sau distruse si alte 12 avariate, in continua violenta
anti-Crestina. Patru "capele ale junglei" Adventiste de Ziua a Saptea au fost atacate. Doua au fost arse si doua rau distruse, potrivit raportului lui G.E. Sharon, presedintele Bisericii Adventiste din zona.

"In fiecare sat in care locuiesc oamenii nostri, acestia au primit avertismente si amenintari sa renunte la inchinare sau vor face fata unor consecinte severe," spune Sharon. "Multi dintre membrii nostri au fost batuti."

Ca rezultat, Biserica Adventista sfatuieste membrii sa opreasca in prezent orice activitate ce ar putea atrage atentia asupra Bisericii.

"Au mai fost inca doua atacuri in locasurile Crestine de inchinare la sfarsitul saptamanii trecute." declara Dittu Abraham, director cu comunicatiile al Bisericii Adventiste din China.Crestinii au apelat la autoritatile locale si nationale pentru a le oferi protectie si dezaproba atrocitatile.

"Suntem alarmati si ingroziti de aceste atacuri violente si ucigase," spune John Graz, Director al Departamentului Relatii Publice si  Libertate Religioasa al Bisericii Adventiste cu sediul in Silver Spring, Maryland, USA.

"Chemam toate autoritatile sa garanteze drepturile omului si libertatea religioasa pentru toti, in special pentru minoritatile religioase, care in acest caz sut tinta unor elemente ale majoritatii religioase," continua Graz. "Noi recomandam respectul mutual pentru convingerile religioase ale celorlalti."

In numele Bisericii Adventiste, Graz a trimis o scrisoare doctorului Denton Lotz, secretar general al Aliantei Mondiale Baptiste in care se exprima condoleante si ingrijorare mutuala."[Jonathan Gallagher]

Campania Adventista de control asupra tutunului recomanda actiunea de a combate "Epidemia globala a dependentei de nicotina"

San Diego, California, USA...[ANN]  Dr. Linda Hyder Ferry, specialist in campania de control asupra tutunuluinsi si oprirea fumatului, scoate in evidenta pericolul a ceea ce ea numeste "epidemia globala a dependentei de nicotina."

Vorbind la Conventia Pastorilor Adventisti din San Diego pe 20 ianuarie, Ferry a chemat lumea "sa priveasca serios problema opririi fumatului, o chestiune de viata sau de moarte pentru sute de mii de oameni din SUA si trei milioane in lumea intreaga care mor in fiecare an."

Ca si principal cercetator al noului tratament medical de stopare a fumatului si consultant al programului national de atestare pentru specialistii in dependenta de tutun, Ferry are posibilitatea sa identifice problema teribila a dependentei de nicotina in lumea intreaga.

"Procentul fumatorilor din SUA nu scade de mai multi ani," spune Ferry. "Peste 50 de milioane de americani fumeaza si mai multi copii sub 18 ani fumeaza acum decat in anii '60. Industria tutunului cheltuieste in jur de 5 miliarde dolari in publicitate in fiecare an - mai mult decat se cheltuie in bugetul de prevenire a bolilor si sanatate publica din toata tara. Fabricantii de tigarete trebuie sa curete reclamele lor de pe pancarte si din toate magazinele de pe glob. Pentru ca adevarul este ca nicotina e un viciu si tutunul este mortal."

Ferry, sefa Medicinei Preventive la Centrului Medical Jerry L. Pettis si profesor asociat la Scoala de Medicina a Universitatii Loma Linda, ambele in Loma Linda, California, a initiat cercetarile in bupropion  (Zyban), in prezent primul medicament non-nicotina aprobat pentru consum in SUA, Canada si Mexic. Munca sa de pionierat a condus pe multi fumatori inraiti sa renunte cu succes la fumat si tratamentul va fi in curand extins pe alte zone de pe glob.

Ultimele sale cercetari investigheaza legatura dintre valorile spirituale si succesul in renuntarea la fumat. "Aspectele spiritualitatii si credintei au un impact pozitiv asupra sanatatii si a tratamentului medical," spune Ferry. "Noi cercetam acum relatia dintre spiritualitate si oprirea fumatului."

Rezultatele preliminare dintr-un studiu pilot ce vor fi completate luna viitoare, confirma o asociere pozitiva  si initiaza dezvoltarea planificata a unui program de oprire a fumatului ce va sublinia importanta implicarii componentei spirituale.

Referitor la primul program de oprire a fumatului existent, "Planul de cinci zile de stopare a fumatului," dezvoltat de Biserica Adventista de Ziua a Saptea in anii '50, Ferry comenteaza ca "noi ca biserica este nevoie sa actualizeze mostenirea pentru oprirea fumatului pentru secolul 21."  Aceasta abordare Crestina ar trebui sa fie bazata pe acceptare si recunoasterea valorii tratamentului medical in "refacerea schimbarilor neurochimicale cauzate in centrii nervosi ai creierului de nicotina," spune Ferry.

Dr. DeWitt Williams, director al Departamentului Sanatate al Bisericii Adventiste Nord America apreciaza chemarea la actiune.

"Fumatul ucide peste 400.000 de oameni pe an in SUA - mai multi decat cei decedati in accidente, incendii, sinucideri si SIDA la un loc," spune Williams. "Fumatul este cel mai mare ucigas - si este totusi legal. Societatea si Biserica noastra trebuie sa faca ceva pentru a opri aceasta, cea mai prevenibila cauza de moarte."[Jonathan Gallagher]

Sao Tome si Principe: Presedintele elogiaza Biserica Adventista

Sao Tome...[ANN] Miguel Trovoada, presedintele Republicii Sao Tome si Principe s-a bucurat  pe 19 ianuarie, de vizita lui Robert S. Folkenberg, presedintele Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea si a declarat ca apreciaza activitatile Bisericii Adventiste in tara sa.

"Sunt foarte fericit sa va intalnesc astazi," a spus Trovoada. "Lucrarea Bisericii dvs. in tara noastra este apreciata foarte mult datorita influentei benefice pe care o exercita asupra populatiei. Politica noastra democratica promoveaza practica libertatii religioase, respectul drepturilor cetatenilor si promoveaza valorile morale si demnitatea umana."

Folkenberg a fost insotit de Ulrich Frikart, presedintele Diviziunii Euro-Africa a Bisericii Adventiste, care include Sao Tome si Maurice Verfaillie, director la Departamentului Relatii Publice si Libertate religioasa al aceleasi Diviziuni. Conducatorii bisericii au avut ocazia sa explice mai bine Presedintelui Republicii misiunea Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea si spiritul in care aceasta isi desfasoara activitatile.[Maurice Verfaillie]

Un expert in sanatate al Bisericii avertizeaza asupra pericolului "Medicinei Mistice"

San Diego, California, USA...[ANN]  Un expert in sanatate al Bisericii Adventiste avertizeaza asupra pericolului "medicinei mistice" in timpul unei prezentari sponsorizate de Biserica, in San Diego pe 23 ianuarie.

"Falsele promisiuni si schemele de vindecare ne bombardeaza la nesfarsit prin posta, Internet, tiparituri si pe cale orala," spune Stoy Proctor, director asociat al Departamentului Sanatate al Bisericii Adventiste. "Trebuie ca noi sa discernem pretentiile false si sa alegem cele mai eficace si stiintifice metode de prevenire si tratament al bolilor."

Multe forme de medicina mistica sau terapii alternative isi au originea in filozofiile straine de principiile stiintifice si rezonabile, declara Proctor.

"Medicina mistica este bazata pe si influentata de panteism,vitalism si spiritism," raporteaza Proctor.

"Aceste idei pentru tratament resping principii importante cum ar fi examinarea obiectiva a dovezilor si conceptul Crestin de Dumnezeu," spune Proctor. "De asemenea se promoveaza false sperante de vindecare celor cel mai vulnerabili. Medicina mistica, legatura ei cu obscurantismul si ocultismul, reprezinta o alternativa periculoasa la tratamentul bazat pe dovezi."[Jonathan Gallagher]

Website-ul Informatii Biblice se dezvolta

San Diego, California, USA...[ANN]  Bibleinfo.com, ce cuprinde pagini in Internet care contin o baza de date cu intrebari si raspunsuri din Biblie, se va extinde in 1990, potrivit declaratiei directorului sau John R. Loor Jr.

Participand la Conventia Media Adventista din San Diego intre 19-24 ianuarie, Bibleinfo.com isi dezvolta aspectele multi-linguale a site-urilor prin includerea limbilor Chineza, Spaniola, Romana, Rusa, Franceza, Germana si Suedeza. In mod curent site-ul cu formatul usor de inteles al intrebarilor cu raspunsuri direct din Biblie primeste peste 10.000 vizitatori pe luna.

"De cand este online din februarie 1996, site-ul a primit peste 200.000 vizitatori si numai in 1998 am expediat 26.000 exemplare gratuite ale cartii 'Biblia Ta si Tu,'" raporteaza Loor. "Am primit intrebari din Biblie din 140 tari din lumea intreaga, inclusiv studenti, profesori universitari si reporteri si producatori media."

Aceasta prima resursa Biblica a inceput in 1995 ca Bible Information Line sub conducerea lui Max Torkelsen, prin punerea la dispozitie a unui serviciu telefonic de raspunsuri din Biblie. serviciu telefonic inca ofera raspunsuri din Biblie in timp ce website-ul continua sa se dezvolte. Siteul ofera oportunitatea interactiva de a pune intrebari specifice care nu sunt cuprinse in paginile cu intrebari-raspunsuri.

"Suntem incantati de impactul pe care bibleinfo.com il are in a face mesajul Bibliei mai bine cunoscut prin aceasta noua tehnologie," spune Loor. "Oamenii apreciaza faptul ca noi nu le oferim opinii, ci pur si simplu raspundem la intrebari direct din Biblie. Este o resursa folositoare si usor de utilizat care speram ca va produce o schimbare reala in vietile oamenilor."

Website-ul de la adresa de Internet www.bibleinfo.com este suportat de Conferinta Columbia a Bisericii Adventiste din Spokane, Washington, cu cea mai mare parte a costurilor platite din donatii.[Jonathan Gallagher]


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre, Slobozia.