viata+sana.gif (4868 bytes) 


                                                              O REVISTA PENTRU TOTI!

Pagina principala
Pagina de garda
Arhiva
Abonamente
Carte de oaspeti
E-mail

Editorial

Suntem sinucigasi?

Lansarea primului numar al revistei noastre urmeaza unei campanii pe plan mondial, impotriva fumatului, organizat de O.M.S. (Organizatia Mondiala a Sanatatii).
Motiv pentru care am dedicat si noi mai multe pagini unui grupaj de articole despre tabagism.
Avand in vedere urmarile nefaste ale acestui obicei, optiunea intre a fuma si a nu fuma capata, cu putina exagerare, dimensiuni hamletiene. A fi sau a nu fi? Caci, mai devreme sau mai tarziu, acest viciu se razbuna, asa cum arata si statisticile medicale. Am zis, mai devreme sau mai tarziu. Cred ca in aceste cuvinte se ascunde cheia pentru descifrarea unui comportament uman ciudat.
L-as numi suicid prin nepasare.
Desi Creatorul ne-a inzestrat cu capacitatea de a percepe dimensiunea viitoare a timpului, de a cantari faptele prin efectele lor, de multe ori acest regulator al purtarii noastre nu functioneaza. Ajungem atat de captivati (chiar captivi) de trairea clipei, incat devenim insensibili, nepasatori fata de mai tarziu.
Prizonierul prezentului are in vedere doar ceea ce se intampla mai devreme, efectul imediat. Ca este o placere sa tragi in piept din tigara favorita, sa-ti bei portia de cafea sau de bautura alcoolica, sa te saturi copios de bucate grase, prajite si condimentate, sa preferi comoditatea unor eforturi fizice, sa gonesti pe sosea cu peste 120 Km pe ora si asa mai departe. Dar toate acestea, separat sau la un loc, sunt ca bombele cu explozie intarziata. Explodeaza cand te-ai astepta mai putin.
Suicidul prin nepasare este rezultatul efectelor cumulate in timp, la care nu ti-a convenit sa te gandesti la vremea cuvenita. Este un gen de automutilare progresiva. "Cu o moarte toti suntem datori", se justifica cei care nesocotesc legile sanatatii. Si au dreptate.

CITITI IN NUMARUL ACESTA:

     CUPRINS   ARTICOLE-Pagina
  Opinii   3 Editorial
  Psihologie   4-5 Structura psihica a bucuriei
  Medicina   6 Autovaccinul
  7 Cele 7 semnale de alarma ale 
  cancerului
  8 Tutunul nu este o simpla frunza
  9 Batranul tutun, rau 
  de cand era tanar
  10-11 Abecedarul consecintelor 
  fumatului
  12-13 Cum sa renunti la fumat 
 -15 trepte spre libertate
  15 Eliberati din incatusarea 
  nicotinei
  Tratamente
  naturale
  16-17 Combaterea febrei prin 
  hidroterapie
  Nutritie   18-19 Cerealele - Baza 
  alimentatiei umane
  20-21 Pasi spre viata lunga
  22 Retete culinare
  Psihologie   23Etapele vietii - Menopauza 
  24-25Menopauza - Implicatii 
  psihologice.Solutii.
  Familie   26-27 Stressul in familie
  28 Intransigenta parintilor
  29 Au nevoie sugarii si copiii 
  de carne?
  29 Personalitatea este moste-
  nita sau invatata?


Continuare editorial...

Dar daca nu o putem evita, oare de ce am grabi-o? Caci aceasta este sinuciderea: provocarea propriei morti inainte de vreme.
"O viata ai, s-o traiesti!" mai suna indemnul celor din stransoarea clipei.  Si inca odata au dreptate. Dar s-o traiesti distrugandu-ti sanatatea putin cate putinm pana sa ajungi pe patul de spital? Scopul revistei noastre este sa va convingem: MERITA SA TRAIESTI SANATOS, nu sa fii sinucigas! Respectarea legilor sanatatii nu elimina bucuriile si placerile din viata, ci le asigura pana bate clipa trecerii noastre.
 
                                       Lazar Forrai
                                 

cereale1.jpg (14416 bytes)

Componenta bobului de cereala
 Nu putem vorbi de cereale, fara sa cunoastem componentele unui bob de cereala. Bobul este format din trei parti. Invelisul este partea exterioara - taratele care raman in urma decorticarii. Sub invelis se concentreaza cea mai mare parte din fibre. Tarata este bogata in minerale si vitamine. La baza fiecarui bob de cereala se afla germenele.
 El este partea datatoare de viata din care va incolti noua planta.
 Germenele este una dintre cele mai bogate surse de vitamine B si E, continand proteine de calitate (amionacizi esentiali si grasimi). Nu toate cerealele contin aceleasi tipuri de aminoacizi. De exemplu, in porumb nu se gaseste triptofanul. De aceea, pentru a ne asigura aportul tuturor aminoacizilor esentiali se recomanda sa folosim o gama cat mai variata de cereale (grau, ovaz, orz, secara, mei etc.)

                                                 Continuare....


P S I H O L O G I  E

 
MENOPAUZA
IMPLICATII PSIHOLOGICE. SOLUTII

Atitudinea partenerului de viata
IN VIATA FIECAREI persoane, de la nastere si pana la moarte, exista perioade de transformari biologice, sociale, cu profunde implicatii psihologice. Uneori aceste transformari  sunt lente (cresterea in  inaltime, avansarea in functii sociale etc.), alteori ele sunt pline de tensiune, producand adevarate zguduiri in constitutia bio-psihologica a fiintei umane si in modul in care aceasta relationeaza cu cei din jur.
IN CADRUL ACESTOR DIN URMA transformari, se inscriu perioade de evolutie si cele de involutie, marcate de crize caracteristice: criza de evolutie (pubertate si adolesenta intre 10-17/18 ani). si criza de involutie (marcand trecerea de la varsta adulta, la batrinete (44-60/65 do ani). Traversand aceste perioade (ultima fiind o inversare a primeia), la celalalt capat intilnim o serie de modificari in planul interior dar si in planul comportamentului, intreaga personalitate capatand anumite nuante, altele decat cele de pana atunci.
CRIZELE OF INVOLUTIE reprezintä o varsta critica, atat pentru femeie cat si pentru barbat. La femeie, criza de involutie se face evidenta prin ceea ce numim menopauza. Aceasta reprezinta o perioada de tranzitie in viata unei femei, in care capacitatea ei reproductiva se diminueaza treptat, iar organismul sufera multe schimbari chimice si psihologice asociate cu incheierea acestei functii.

                                 
Continuare....

A.S.E.F. - Viata + Sanatate

Pagini web: INTERCER

Nr. 1 ianuarie 1999