viata+sana.gif (4868 bytes) 


                                                              O REVISTA PENTRU TOTI!

Pagina principala
Pagina de garda
Arhiva
Abonamente
Carte de oaspeti
E-mail

Editorial

Vitalitatea nu vine in capsule...
Ce norocoasa ma simt sa am prieteni care, nu numai ca sunt ei insisi interesati in principiile unei vietuiri sanatoase, dar sunt in acelasi timp autori sau redactori! Ne-a legat o aspiralie comuna si acum, la cumpana dintre milenii, cand am pregatit numarul revistei pe care-I tineti in mana: edificarea dvs. si convingerea asupra unei valori unice in felul ei, care nu se supune legilor inflatiei valoarea unui stil de viata sanatos, moral si de bun simt ...
   Spun specialistii ca exista un "combustibil" care alimenteaza toate cele trei dimensiuni: fizica, mentala si emotionala, ale starii noastre de bine. EI poarta numele de energie sau forta vitala. Fiecare dintre noi, netinand cont de varsta, sex, cariera profesionala sau de modul in care ne petrecem timpul liber(daca-l mai avem...), avem nevoie de ea.
   Mentinerea acestei energii la cote superioare este ceea ce marcheaza diferenla dintre o existenta mediocra si una plina de vigoare si vitalitate. Daca ar fi sa vorbim despre un factor unic, determinant al acestei energii, acela ar fi: DEVOTAMENTUL PENTRU PROPRIA-MI SANATATE.
   Ce ar presupune acesta, in mod practic ?
    Mai intai, hotararea de a mentine un echilibru intre munca si odihna- si aici principiul performantei optime... ar putea sa va scoata din impas.
    Apoi, adoptarea unei alimentalii echilibrate din punct de vedere nutritional - sunteti asteptati de experti si de data aceasta, cu sapte recomandari pentru noul mileniu. lar ca ultim punct: miscarea si alegerea de a pastra o atitudine mentala pozitiva, independent de circumstante - chiar si atunci cand fiul dvs. e in postura ... adolescentului insuportabil. "Nu cred ca este asa de simplu - veti spune -, mai ales cand ma gandesc la acei factori externi care imi afecteaza sanatatea, dar pe care nu-i pot controla. Ma gandesc, in mod concret, la poluare, sub toate formele ei, la lipsa unei legislatii stricte in privinta etichetarii produselor alimentare, la aditivii alimentari, la rafinarea si decorticarea din industria alimentara, la stresul de la serviciu si, uneori, de-acasa... si lista ar putea sa continue inca o buna bucata de vreme... "
    Trebuie sa va spun ca nu pot sa va dau dreptate mai mult decat 10 % - si aceasta cu indulgenta, gandindu-ma la viziunea de detaliu pe care o manifestati si la libertatea de a alege cum sa va raportati la obstacole in urmarirea tintei. Una din legile lui Murphy spune: "Nu considera nici o solutie la problema ca fiind simpla, daca, aruncand un ochi asupra ei, ti se poate parea complicata." Dumneavoastra cum il considerati pe Murphy, ca fiind un fatalist sau un realist ?
    Haideti sa spunem ca, atunci cand este vorba de sanatate, nu putem sa-i tinem isonul, pentru ca nu putem sa ne permitem sa glumim. Acolo unde este vointa, se gasese si solutii. Cititi si restul articolelor cu atentie si sunt convinsa ca veti descoperi solutii eficiente in depasirea obstacolelor pc care le aminteati si veti deveni si dvs. un "devotat sanatatii proprii."

Valentina Dan, MPH


 c0600_1.jpg (25354 bytes)

CITITI IN NUMARUL ACESTA:

     CUPRINS   ARTICOLE-Pagina
  Stiati ca...   4-6  Medicina pentru toti
  Lifestyle   7 Am putea trai 120
  de ani?
  Controverse   8-10 Stors la rece sau
  rafinat?
  Nutritie  11-12 Sapte recomandari
  pentru mileniul trei.
  Hidroterapie   13 Compresa stimulanta
  Dictionar medical   14-15 Sezonul invaziei
  virotice
  S.O.S   16-17 Euthanasia -
  o solutie?
  Retete vegetariene   18-20  Bucatarie
  vegetariana internationala
  II.
  Familie   22-23 Esenta dragostei si
  radiografia ei.
  24-25 Pacea si comfortul
  caminului.
  26-27 Performanta de varf
  sau optima?
  Educatie   28-29 Cine sunt eu?
  Constiinta identitatii.
  Diverse   30 Cat de sigura este
  locuinta dvs.?
  Fitoterapie   31 Coada soricelului -
  iarba ranitilor.
  Ghid   32-33 Alergia la praful de
  casa.
  Pagina copiilor   34 Castigatorii
  concursului de desene.

Lifestyle:

120_de_ani.jpg (5813 bytes)
Am putea trai 120 de ani?
Intrebarea ni se pare putin retorica, fiindca astazi nu putem raspunde cu certitudine la ea. Oare de ce nu traim 120 de ani? Am putea trai atat? Medicul spune: in principiu - da. Biologul spune: in principiu - da. Sociologul spune: in principiu - da. si totusi...
    De fapt, e nevoie sa traim 120 de ani? Batran? Bolnav? Neputincios? Nimeni nu doreste asa ceva.
    Insa, sanatos, jucand fotbal cu nepotii - de ce nu?
    Trebuie sa invatam prima lectie fundamentala: TOTUL DEPINDE DE NOI!
Dumnezeu I-a inzestrat pe om cu tot ce are nevoie ca sa traiasca cel pulin 120 de ani.Si daca pulini oameni ajung la aceasta varsta, este, in buna masura, din cauza ca putini oameni ,fac ceea ce trebuie ca sa traiasca atat. Marele "pacat" al omului se poate rezuma intr-o singura fraza, in aparenta banala: viata omului este destul de lunga, dar el insusi si-o scurteaza.
    O viata neechilibrata, cu ore neregulate si insuficiente de somn, o alimentatie nepotrivita, lipsa de miscare, alcoolul, tutunul, o munca asidua intr-un ritm exagerat si, mai ales, o continua incordare nervoasa, toate acestca scurteaza viata omului.
Bolile civilizaliei: hipertensiunea arteriala, bolile de inima, aterosleroza, diabetul zaharat, cancerul, obezitatca, constipalia, cariile dentare, n-au nimic de-a face cu destinul nostru, ele nu sunt inevitabile.
    Acum 2400 de ani, Hipocrate ajungea la concluzia: "Bolile nu sunt aduse numai de soarta, ci ele sunt cauzate in mare masura de noi, ele apar in urma alimentatiei gresite, a bautului incorect a comoditatii, lipsei de miscare si a problemelor spirituale." Suna foarte familiar, nu-i asa ?

                                            Continuare....

                                 

S.O.S:
eutanasia.jpg (4517 bytes)

Euthanasia-o solutie?
Imaginea unui bolnav de cancer, care mai are de trait cateva saptamani sau zile, chinuit de dureri atroce alinate doar de morfina pentru putin timp si pentru care moartea este asteptata ca o izbavire poate fi terifianta pentru multi.
    Poate ati vazut vreodata sau ati auzit de victima vreunui accident in urma caruia un om sufera un traumatism cerebral atat de putemic, incat creierul sau devine irecuperabil. EI este tinut in viata doar intr-un mod artificial, prin multele fire si tuburi care il conecteaza la aparate sofisticate. V-ati intrebat daca acesti oameni "traiesc"'? Ce fel de viata este aceasta?
    Exista vreo diferenta intre a fi in viata si a trai? A fi in viata este un fenomen pur biologic. Fluturii sau elefantii sunt vii. Copacii sunt vii, de asemenea. A trai insa nu inseamna numai a fi viu. A trai inseamna sa existi ca om, sa contezi pentru ceilalti, sa fii implicat in ceea ce se intampla. Un cal ranit, pe vremuri, era impuscat imediat! Putem noi refuza omului mila pe care nu o refuzam unui animal care sufera'?
    Suntem obisnuiti cu termeni ca: viata, a trai, moarte, pe care ii folosim curent, dandu-le sensul lor de baza. Ignoram insa, din nestiinta sau din din dorinta de confort psihic, paradoxurile acestor notiuni ontologice. Acesti termeni devin astazi din ce in ce mai greu de definit exact, mai ales atunci cand decizia asupra vietii si mortii este luata de catre oameni. In acest context, o discutie despre euthanasie ridica multe intrebari, la care deseori este greu de raspuns, mai ales daca acest raspuns trebuie sa tina cont in acelasi timp de considerente morale, sociale, religioase si economice.
    Asemenea realitati tragice, aparute frecvent in practica medicala, au dus la definirea euthanasiei. Euthanasia este o metoda de provocare de catre medic a unei morti precoce, nedureroase, unui bolnav incurabil, pentru a-i curma o suferinta grea si prelungita. Termenul provine din grecescul euthanasia (eu: bine, thanatas: moarte) care semnifica "moarte usoara". Euthanasia este de doua feluri: activa si pasivā. Eutanasia voluntara.sau activa se face la cererea pacientului muribund, sau a persoanei care il reprezinta legal. Ea implica o actiune deliberata care produce moartea. Euthanasia pasiva sau negativa se manifesta prin abtinerea de la a face anumite gesturi terapeutice care ar putea preveni moartea imediata, sau ar prelungi viata celui aflat in suferinta.

Istoric

Euthanasia a fost acceptata legal si moral in forme variate, in diferitele etape de dezvoltare a civilizaliei. In Grecia si in Roma antica existau situatii cand era permis sa ajuti pe cineva sa moara. Scriitorul grec Plutarh mentioneaza ca, in Sparta, pruncuciderea era practicata asupra copiilor care nu erau suficient de "sanatosi si vigurosi". Pe de alta parte, atat Socrate cat si Platon au sanctionat euthanasia in multe ocazii, desi in Atena magistrii vremii pastrau o rezerva de otrava pentru oricine dorea sa moara. Ei spuneau: "Daca viata a fost odioasa cu tine, mai bine sa mori; daca ai fost distrus de soarta, mai bine sa bei otrava". Euthanasia voluntara la cei varstnici a fost un obicei aprobat la cele mai multe civilizalii antice.
    Impunerea Bisericii pe plan social a facut ca euthanasia sa fie oficial interzisa. Crestinismul, iudaismul si islamismul, care considera, fiecare in felul lor, viata ca fiind sacra, au condamnat euthanasia sub orice forma. Urmand principiile traditionale religioase, legislalia multor tari considerd si astazi actul de a ajuta pe cineva sa moara drept omucidere supusa sanctiunii penale. Chiar si euthanasia pasiva a fost de multe ori condamnata. Ea insa a existat, nedeclarat, chiar si acolo unde a fost declarata ilegala. Este frecvent intalnita, de altfel, extemarea unor bolnavi la cererea familiei, sau la sugestia medicilor, atunci cand starea acestor bolnavi este considerata deasupra posibilitatilor actuale de tratament, situatie care este amiabila pentru ambele parti: pentru familie pentru ca evita complicatiile si cheltuielile presupuse de autopsie, transport, forrnalitati de natura administrativa; pentru asistenta medicala - pentru ca reduce cheltuielile, elibereaza un pat de spital si nu altereaza indicii statistici ai spitalului prin cresterea mortalitatii.


                        
                 Continuare....

A.S.E.F. - Viata + Sanatate

Pagini web: INTERCER

Nr. 6 decembrie 2000