Sinuzita
sinuzita2.jpg (4879 bytes)
                                        
Dictionar medical:

Sinuzita se defineste ca fiind inflamatia sinusurilor adiacente nasului. Sinuzita se clasifica in trei forme: acuta, cand simptomele dureaza aproximativ 3 saptamani; subacuta, cand dureaza intre 3 saptamani si 3 luni si cronica, atunci cand dureaza mai mult de 3 luni.
    Exista patru perechi de sinusuri paranazale: sinusurile etmoide si paranazale care sunt prezente inca de la nasterea copilului, apoi, in jurul varstei de 2 ani, se dezvolta si sinusurile sfenoide, pentru ca la 6 ani sa apara sinusurile frontale. Aceste cavitati din oasele craniului comunica prin orificii cu cavitatea nazala . Ele sunt captusite cu o mucoasa caracteristica pentru caile respiratorii. Aceasta mucoasa contine celule producatoare de mucus care va fi orientat de catre cilii celorlaltor celule spre orificiile de comunicare cu nasul.

FACTORI DECLANSATORI SI FAVORIZANTI


   
Factorul care declanseaza inflamatia acuta a mucoasei sinusului il reprezinta obstructionarea orificiului de drenare a mucusului. Aceasta obstructie poate fi determinata de o inflamatie locala a mucoasei in cadrul unei infectii a cailor aeriene superioare, sau de o cauza mecanica, precum deviatia septului nazal, polipii nazali, corpii straini intranazali. Obstructia completa a sinusului favorizeaza scaderea partiala a presiunii oxigenului. Aceasta va avea drept urmare crearea conditiilor favorabile pentru dezvoltarea microbilor, in special a celor anaerobi si inhibarea functiei de aparare locala a globulelor albe. Obstructia completa, de asemenea, impiedica ventilatia sinusului si drenajul mucusului secretat, ceea ce va duce la acumularea lui. Alte conditii care favorizeaza sinuzita acuta sunt: fumatul, stranutatul cu gura inchisa, inotul, dar mai ales scufundarile, modificarile excesive ale presiunii atmosferice, climatul rece, infectiile dentare, boli in care este afectata motilitatea cililor mucoasei sinusale, procedurile chirurgicale nasofaringiene, starile de scadere a imunitatii organismului.

Simptome:

Simptomele cele mai frecvente care apar in cadrul sinuzitei sunt:
-Congestia nazala cu secretii galbenverzui

  • Senzatia de presiune in interiorul capului
  • Febra
  • Durerile oculare
  • Durerile de cap care apar dimineata, se intensifica spre amiaza, pentru ca spre seara sa se atenueze
  • Dureri faciale, spontane sau provocate. Localizarea acestora poate indica sinusul afectat. Ele pot fi accentuate de aplecarea capului, stranut, tuse, sau apasare asupra punctelor sensibile.
  • Stare generala de rau, anorexie, tulburari ale somnului, fotofobie.

Evolutie

Lasate netratate, aceste probleme se pot complica prin obstructia completa a sinusurilor, prin abcese, meningita, osteomielita sau chiar prin tromboza sinusului cavernos.

Tratament

Tratamentul sinuzitei acute microbiene presupune folosirea unui antibiotic de tipul amoxicilina sau biseptol. De cele mai multe ori este necesar ca acest tratament sa dureze 7 - 10 zile. Uneori se recomanda si folosirea unor medicamente decongestive, sub forma de picaturi - Rinofug, Bixtonim etc, in ideea de a favoriza permeabilizarea canalelor de comunicare dintre sinusuri si cavitatea nazala. Rezultatul acestei deschideri ar fi o mai buna evacuare a secretiilor muco-purulente din sinusuri. Oricum, folosirea acestor medicamente trebuie sa fie facuta cu multa prudenta, deoarece excesele pot sa accentueze obstructia orificiilor de comunicare.
    Tratamentul sinuzitei cronice presupune masuri mult mai complexe:
    -Aplicatiile alternante fierbinte-rece pe fata sunt deosebit de folositoare in diminuarea inflamatiei si, implicit, a durerii de la acest nivel.

  • Inhalatiile, de asemenea, sunt eficiente in fluidificarea secretiilor si in eliminarea lor.
  • Consumul adecvat de lichide, printre care trebuie sa fie si ceaiul pectoral, de menta, este, de asemenea, salutar.
  • Baia fierbinte la picioare, prin efectul ei derivativ, favorizeaza decongestionarea cailor respiratorii superioare.
  • O alta metoda de favorizare a drenajului secretiilor, folosita cu mult succes, consta in irigarea sinusurilor cu o solutie salina.
Pacientii trebuie sa evite factorii care favorizeaza inflamarea sinusurilor, cum ar fi fumatul, expunerea īndelungatā la frig, stranutatul cu gura inchisa (poate sa favorizeze propagarea microbilor īn sinusuri).
    Pe de alta parte, ei trebuie sa intareasca potenlialul de aparare al sistemului imunitar prin practicarea regulata a dulciurilor alternante si prin adoptarea unei diete bogate in fructe si sarace in zahar.


Hidroterapie:

APLICATII ALTERNATIVE PENTRU TRATAMENTUL
SINUZITEI

Acestea sunt proceduri hidroterapice constand din aplicarea alternanta de cald si rece, cu efecte deosebite in alinarea durerii si descongestionarea cailor aeriene superioare, simptome caracteristice sinuzitei. Procedurile in discutie stimuleaza circulatia sanguina locala si, implicit, mecanismele de aparare specifice si nespecifice. De asemenea, ele scad congestia la nivelul mucoasei nazale si sinusale si, implicit, stimuleaza drenarea secretiilor din sinusuri.
    Date fiind aceste efecte benefice, aplicatiile alternante sunt indicate in sinuzitele acute sau cronice care dreneaza. In cazul sinuzitelor care nu dreneaza, datorita faptului ca orificiile de comunicare ale sinusului cu nasul sunt obstruate, este necesara o deosebita precautie. S-ar putea ca, in acest caz, pacientul sa suporte mai bine aplicatiile reci, care vor diminua inflamatia acuta de la acest nivel.
    Data fiind cantitatea mare de caldura aplicata in zona capului, este important ca pe tot parcursul aplicarii fomentaliilor pe sinusuri, sa se mentina pungile cu gheata, invelite intr-un prosop uscat, la ceafa si pe cap.
    Exista mai multe modalitati de realizare a acestor aplicalii altemante. Cea mai eficienta modalitate se realizeaza in cadrul aplicarii fomentatiilor pe piept, proceduri care au fost descrise in revista noastra in numarul din septembrie. In aceasta situatie este nevoie de tot echipamentul descris la respectiva procedura, plus fomentatiile pentru sinusuri, care sunt de dimensiuni mai mici, pentru a putea fi impaturite ca in imaginea alaturata.
    Se procedeaza exact ca la fomentatiile pentru piept, pana cand se ajunge la cea de-a treia fomentatie.

1. In timp ce a 3-a fomentatie sta pe piept se aseaza pungile cu gheata,la cap, apoi se īncepe aplicarea fenomentatiilor pe sinusuri.

2. In acest scop, un prosop uscat indoit in lung, se impatura ca in imaginea alaturata. Se aseaza prosopul impaturit pe fata, lasand libere fosele nazale. Peste prosop se aseaza fomentatia impaturita in acelasi fel si se pastreaza exact 3 minute

3. Dupa scurgerea celor 3 minute, se stoarce o compresa din apa cu gheata. Se inlatura fomentatia de pe fata si se aseaza compresa pentru un timp de 30 secunde. Se sterge apoi bine fata cu un prosop uscat.

4. Se repeta etapele 2 si 3 de inca doua ori.

Dupa ce s-a pus si a treia oara compresa rece pe fata si fata s-a uscat, tratamentul se incheie ca la fomentatia pentru piept.
    Trebuie sa avem grija ca la incheierea tratamentului pacientul sa fie complet uscat (sa nu mai transpire), inainte de a parasi camera de tratament. In acest scop, el trebuie sa se odihneasca macar 30 de minute in camera lui, dupa tratament.
    Exista si modalitati mai simple de realizare a acestor aplicatii, care sa nu depinda de prezenta unei alte persoane, care sa administreze tratamentul.
    Aplicarea de caldura se poate realiza si cu ajutorul unui prosop stors de apa tierbinte si invelit intr-un prosop uscat. Acesta se impatura rapid, ca in procedura descrisa anterior si se aplica pe fata.
    De asemenea, se mai poate folosi si perna electrica sau o buiota cu apa fierbinte.
    O alta modalitate de realizare a aplicatiilor alternante in sinuzita consta in baia alternanta a fetei. Pentru aceasta este nevoie de doua lighene mici, curate. Intr-un lighean se pune ceai strecurat si adus la temperatura de 39 - 40°C. Acest ceai poate fi facut din muguri de brad, menta, muselel, galbenele. In celalalt lighean se pune apa rece, cu cateva cuburi de gheata. Se tine fata timp de 3 minute in ceaiul fierbinte. Bineinleles, din cand in cand pacientul trebuie sa mai ridice putin capul, pentru a respira. La sfarsitul perioadei el va introduce pentru 30 de secunde fata in ligheanul cu apa rece. Se repeta aceasta altemare fierbinte rece de 4 - 5 ori. La sfarsit se sterge fata, pacientul ramanand in camera pentru inca aproximativ 30 de minute.

dr. Sorin Morosan

Home

Pagina de garda

Arhiva

Abonamente

Carte Oaspeti

E-mail