viata+sana.gif (4868 bytes) 


                                                                O REVISTA PENTRU TOTI!

Pagina principala
Pagina de garda
Arhiva
Abonamente
Carte de oaspeti
E-mail

Editorial

Odata cu ivirea soarelui de primavara, apare si revista "Viata+Sanatate". Menirea ei este sa aduca si ea o raza de lumina in casele multora, un sprijin informational-educational in domeniile cele mai comune, de care atarna in mare masura fericirea noastra.
Caci nu exista om, care sa nu fie confruntat, mai devreme sau mai tarziu, cu cel putin una din cele trei probleme "omenesti": sanatatea, educatia, familia. Iar reducerea riscului de imbolnavire sau marirea sansei de vindecare, cresterea unor copii sanatosi la trup si suflet, realizarea unei casnicii fericite, toate sunt niste obiective de urmarit. 
In caz contrar, ne razbunam pe noi insinem oentru ca indiferentam neglijenta cu privire la ele sunt ca bumerangul: se intorc impotriva noastra. Si pierzand sanatatea sau familia - ce ne mai ramane?
    Pentru implinirea rostului ei, revista noastra se bucura de colaborarea unui numar insemnat de medici, farmacisti, psihologi, sociologi, pedagogi si alti specialisti, care vor sa-si aduca contributia la binele societatii si prin intermediul acestui periodic.
Cu incredere in Dumnezeu si in competenta colaboratorilor, dorim tuturor cititorilor nostri: viata + sanatate din belsug!

Lazar Forrai


CITITI IN NUMARUL ACESTA:

     CUPRINS   ARTICOLE-Pagina
OPINII 3 Editorial
3 Gena Fericirii
4 Izvorul vindecarii
MEDICINA 5 Bolile Psihosomatice
6-8 Accidentul vascular
cerebral
9 Acneea juvenila 
10-12 Osteoporoza
12 Rezistenta la antibiotice
13 Migrena
14 Hipertensiunea arteriala
15 Nevroza isterica
NUTRITIONISM 16 Bombe de calorii
17 Delicioasa cacao
18-20 Retete culinare
MOD DE VIATA 21 Despre sedentarism
FAMILIA 22 "Puii de sub aripile noastre"
23 Alaptarea - o relatie de dragoste
24-25 Dragostea intre pasiune 
      si principiu
26 Ganduri despre dragoste
27 Sa intindem o mana celui bolnav
28-29 Cand din una se fac iarasi doi
29-30 Consultatii
PSIHOLOGIE 30 Timidatea
CONTROVERSE 32 Despre tratamente oculte
DIVERSE 33-35 Stiri, concurs, rebus


      ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL
                    CUI II BATE CEASUL?
     TULBURARILE CIRCULATIEI CRANIENE

         avc-cardiograma-2.jpg (7832 bytes)
                                 

Tulburarile circulatiei craniene
 80% din accidentele vasculare cerebrale (AVC) se produc din cauza unei perfuzari (irigari cu sange) deficitare a creierului (infarct cerebral), iar in 20% dintre aceste cazuri este vorba de o hemoragie cerebrala.

Mariana H. are 30 de ani si lucreaza ca jurist la o societate de asigurari. Este o fumatoare pasionata si foloseste anticonceptionale orale. Recent, exact inainte de ultimul ei examen, a facut un accident vascular cerebral.
Mihai N. are 26 de ani si face parte din trupele ONU repartizate in Angola. Un atac ischemic tranzitoriu i-a pus viata in pericol in timpul unei aplicatii.
La 42 de ani Nicolae F. are in antecedente un AVC., in urma caruia poate sa vorbeasca doar greu inteligibil si nu mai poate sa scrie.
Aceste clipuri ne sugereaza ca ACV nu este doar nenorocirea oamenilor in varsta, ci si a celor tineri deopotriva. Fiecare al cincelea afectat de el isi pierde viata, unul din trei ramane cu sechele grave, sau devine dependent total de serviciile celor din jur. AVC este o leziune a unei portiuni a creierului, a celulelor nervoase din zona respectiva.

                                              Continuare....

bombe1.jpg (8894 bytes)

Lumea noastra este plina de contradictii. Revistele si ecranele televizoarelor sunt pline de persoane sanatoase si zvelte si, in acelasi timp, incarcate cu reclame atragatoare ale unor produse alimentare tixite de calorii, care vor duce cu siguranta la obezitate.
Magazinele ofera sute de articole ispititoare, bogate in calorii, in timp ce ziarele si revistele fac reclama ultimelor regimuri de slabire rapida. La fiecare colt de strada este un local sau o taraba, care te imbie cu tot ce poate fi mai nesanatos.
Tehnologia moderna a transformat alimentele ieftine, sarace in calorii, bogate in nutrienti si cu un volum mare, in produse scumpe, bogate in calorii jefuite de nutrienti si cu un volum mic, adevarate bombe de calorii. Azi, poti infuleca, cu cateva inghitituri, cantitatea de energie corespunzatoare unei mese complete, incat nu-i de mirare ca oamenii sunt supraalimentati si, in acelasi timp, parca mereu le este foame.
Ce se intampla?
 

Continuare....

A.S.E.F. - Viata + Sanatate

Pagini web: INTERCER

Nr. 2 aprilie 2000