viata+sana.gif (4868 bytes) 


                                                              O REVISTA PENTRU TOTI!

Pagina principala
Pagina de garda
Arhiva
Abonamente
Carte de oaspeti
E-mail

Editorial

Stiti ce sa alegeti?
Uitati-va in vitrina unui magazin in care se vand ziare si reviste. Veti vedea coperte atragatoare, frumos colorate, iar daca aveti curiozitatea de a zabovi asupra titlurilor, conform
normelor elementare de jumalistica, veti gasi pe prima pagina titlurile si imaginile care, dupa gustul redactorilor respectivei publicatii, au impactul cel mai mare asupra cititorilor si le pot trezi interesul. Nimic rau intr-o asemenea tactica.
    Mergand mai departe cu analiza acestor titluri, veti vedea care sunt subiectele care vand cel mai bine o publicatie: dezvaluirile senzationale - mai ales daca in ele sunt implicate anumite personalitati - dramele, faptele condamnabile (cu cat mai dramatice, cu atat mai bine!), tot ceea ce este violent sau socant. Se pare ca tot ceea ce este rau pare mai interesant decāt ceea ce este bun, sau, cel putin, se vinde mai bine.
   Intr-un asemenea context, o revista care prin problematica pe care o abordeaza nu poate fi agresiva, care indeamna la echilibru, la o atitudine pozitiva, la promovarea a ceea ce este mai bun in om, pentru binele sau si al celor din jur, poate deveni o aventura si se poate pune intrebarea: are ea vreo sansa de supravietuire?
    Pe cine mai intereseaza astazi o revista de sanatate? Cel bolnav ar putea raspunde: Trebuia sa veniti cu ea mai devreme, cānd eram īnca sanatos Si puteam sa mai fac ceva! Cel sanatos ar putea raspunde: Da, e buna, dar pentru allii! Dumneavoastra ce ati raspunde? Reusiti sa faceti distinctia intre informatia importanta, cu consecinle care pot dura o viala sau pot prelungi acea viata si informatia care are valoare doar o zi, pana cand este inlocuita de alta, la fel de efemera?
   In ciuda invaziei extreme de publicatii de toate felurile inclusiv cu pretentii de educatie sanitara, aceasta revista exista.... si... rezista! Mai mult, semnalele pozitive care vin de la cititorii de toate categoriile, consecventa cu care apare, dorinta permanenta de crestere a calitalii articolelor si de  diversificare a acestora ii justifica existenta si cresterea, precum si dorinta de a fi un punct de reper. Si, asa cum la un
punct de reper se raporteaza tot cea ce este in jur,asa si dvs. puteti incerca o asemenea raportare.Nu veti pierde nimic,ba dimpotriva chiar veti castiga!Sa fiti sanatosi!

   dr. Leonard Azamfirei doctor in medicina

CITITI IN NUMARUL ACESTA:

     CUPRINS   ARTICOLE-Pagina
  Stiati ca...   4-6  Medicina pentru toti
  Lifestyle   7   Ucigasii platiti   
  Controverse   8-9 Ciocolata-prieten
  sau inamic?
  Nutritie   10-13 Vegetariana
  si insarcinata(III)
  Hidroterapie   13 Baia fierbinte
  la picioare
  Dictionar medical   14-15 Cefaleea
  Intrebari   15 Medicul raspunde
  S.O.S 16-17 Medicina alternativa
  Retete vegetariene   18-20 Retete vegetariene
  pentru pranz(III)
  Intre prieteni   21 Raspundem scrisorilor
  dumneavoastra
  Familie   22-23 Etapele casniciei
  Educatie   24-25 Cand copilul minte
  Stiinta   26-27 Varsta pamantului.
  Vechimea fosilelor
  Psihologie   28-29 Inclestarea cu
  moartea
  Diverse   30 Poluarea uscatului
  Fitoterapie   31 Papadia-iarba de joaca
  si leac
  Ghid   32-33 Internarea in spital-
  o aventura?
  Pagina copiilor   34 Invitatie la excursie
  Eveniment   35 Aproape de oamenii
  sanatosi si bolnavi.

Nutritie/vegetarism:
art1-0501.jpg (12187 bytes)
Ghid nutritional vegetarian pentru sarcina (III)
Impreuna cu sotul dumneavoastra v-ati dorit un copil si acum, cand el se infiripa, doriti sa faceti tot ce se poate ca el sa fie sanatos. Va īntrebati daca dieta dumneavoastra, centrata pe alimente vegetariene, este adecvata dezvoltarii normale a acelei persoane minuscule care creste īn dvs.  si se impartaseste din ceea ce mancati dvs..Fiti linistita si relaxati-va! Cu putin bun simt,puteti sa asigurati cu o dieta de acest fel toate necesitatile nutritive ale dumneavoastra si ale copilului. Aveti chiar unele avantaje fata de femeile omnivore: un risc mai mic de a face hipertensiune si de a deveni supraponderala. Articolul de fata, al treilea si ultimul din aceasta serie, continua ghidul din numarul precedent al revistei, cu speranta ca veti profita de toate avantajele unei diete vegetariene si īn aceasta perioada extraordinara a vietii dvs.
(continuare din numarul precedent)
8. Un supliment prenatal de vitamine si minerale este recomandat pentru vegetarienele care: sunt expuse riscului de a fi subnutrite din diferite cauze,au un deficit de vitamine sau minerale,din anumite motive nu pot respecta ghidul alimentatiei vegetariene.

                                 

  Suplimentele de vitamine si minerale special formulate pentru perioada prenatala sunt adeseori prescrise pentru vegetarieni sau omnivori (denumire folosita īn dreptul celor care consuma si carne), pentru a preveni posibilele deficiente de nutrienti. Este cunoscut faptul ca femeia insarcinata are nevoi crescute de anumiti nutrienti. Un aport suficient al majoritatii nutrientilor poate fi oblinut īn cadrul unei diete bine planificate, desi este destul de dificil de satisfacut asa-numita doza zilnica recomandata (RDA) pentru nutrienti ca zincul, acidul folic si fierul. S-ar putea, totusi, ca aceasta doza zilnica recomandata sa fie exagerat de mare pentru anumiti nutrienti. In aceasta directie, la ora actuala, se fac cercetari intense si se manifesta controverse aprinse. Cercetatorii studiaza intens elementele fitochimice din plante si nu ar fi exclus ca, īn viitor, sa avem doze zilnice recomandate si pentru acestea. Academia Nationala de Stiinte din SUA recomanda ca toate femeile insarcinate sa ia zilnic un supliment de acid folic (o vitamina din grupul vitaminelor B) de 400 micrograme (0,4 mg) si un supliment de 30 mg fier.

                                                Continuare....        


Familie:
art2-0501.jpg (19594 bytes)

Etapele casniciei-inceputul romantic
Datorita specificului fiecarei varste, viata omului se imparte in diferite etape: copilaria, tineretea, batranetea. Acestea, la rāndul lor, sunt alcatuite din perioade mai mici. In mod asemanator, si in casnicie putem distinge etape succesive, fiecare marcata de un ansamblu de caracteristici psiho-sociale si comportamentale care afecteaza calitatea relatiei dintre cei doi. Nu numai fiinta omeneasca trece prin procesul maturitatii, ci si relatia dintre cei doi parcurge o experienta similara, suferind modificari stereotipice inevitabile īn decursul timpului.
    Am dori ca in prezentul articol si in cele cāteva care vor mai urma in numerele viitoare ale revistei noastre sa analizam tiecare etapa mai importanta a vietii īn doi.
Prima etapa incepe odata cu nasterea relatiei de prietenie si de dragoste dintre cei doi. O numim romantica, pentru ca dragostea, ca pasiune pozitiva, imbraca realitatea in culori vii. Planurile, visurile si dorintele predomina ca stare psihica, indragostitii se misca īntr-o lume ideala,mai buna si mai frumoasa decat este ea īn realitate. Fericirea ii face mai generosi in aprecierea faptelor, mai inclinati sa observe fapte si situatii apropiate propriei lor trairi. Pentru cei indragostiti, florile uscate sunt mai frumoase decāt florile de mai pentru cei nefericiti. Deci, sub influenta dragostei, modul diferit de a vedea lumea se datoreaza atāt atentiei selective, orientate catre lucruri potrivite starii lor sufletesti, cāt si unei denaturari pozitive, unei infrumusetari a restului de date care, altfel, ar tulbura lumea armoniei īn care traiesc.

                        
                 Continuare....

A.S.E.F. - Viata + Sanatate

Pagini web: INTERCER

Nr. 5 mai 2001